Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA útokem na Sýrii porušily mezinárodní právo, tvrdí ruský zástupce v OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York – Na jednání Rady bezpečnosti OSN se dnes jednalo o americkém útoku na Sýrii. Zástupce Ruska při OSN úder odsoudil jako porušení mezinárodního práva. 

Jednání USA bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu, varoval, zástupce ruského ambasadora Vladimir Safronkov. Útok označil za „do očí bijící porušení mezinárodního práva", které pomůže teroristickým organizacím, proti nimž Moskvou podporovaná syrská armáda bojuje.

Akce podle něho měla odvést pozornost od dalších Spojenými státy vedených vojenských aktivit v Iráku a Sýrii, které přinášejí mnoho civilních obětí. Americký přístup přitom označil za "cynický".

Naopak podle zástupce Francie Françoise Delattreho byl raketový útok proti syrské letecké základně legitimní odpovědí na zločiny páchané režimem Bašára Asada. Syrskému prezidentovu prý jde „prostě o vyhlazení všech, kdo mu odporují, a to za jakoukoli cenu". Podobných akcí jako byla ta americká je třeba k odrazení Asada od masového vraždění obyvatel, dodal Delattre.

Spojené státy se za útok 59 raketami typu Tomahawk, při němž podle Damašku zemřelo devět lidí,

Témata:  útok USA na Sýrii OSN (Organizace spojených národů) USA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy