Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel někdejší sovětský kosmonaut Grečko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Moskva - Ve věku 85 let zemřel bývalý sovětský kosmonaut Georgij Grečko. Do kosmu na orbitální stanici Saljut se dostal Grečko dostal třikrát na lodích Sojuz jako palubní inženýr.

V roce 1978 přivítal jako člen dlouhodobé základní posádky stanice Saljut 6 loď Sojuz 28, kde byl i první československý kosmonaut Vladimír Remek. O úmrtí svého otce informovala agenturu TASS Grečkova dcera, zprávu přinesl na svém webu i magazín Novosti kosmonavtiky.

Podle Grečkovy dcery Olgy zemřel její otec dnes ráno v moskevské nemocnici v důsledku vysokého věku a řady chronických onemocnění.

První let v kosmické lodi Sojuz 17 absolvoval Grečko v roce 1975. Druhý let pak o dva roky později, kdy pobyl na stanici Saljut 6 tři měsíce, což byl tehdy světový rekord.

Třetí let absolvoval až o osm let později. Letěl na osm dní se Sojuzem T-14 na orbitální stanici Saljut 7. V té době mu bylo 54 let.

Témata:  astronauti Rusko Georgij Grečko vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy