Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko Asada podporovat nepřestane, s Íránem vyhrožují USA

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Ammán - Společné vojenské koordinační středisko ruských, íránských a spojeneckých milicí podporujících syrského prezidenta Bašára Asada dnes v prohlášení uvedlo, že páteční americký úder v Sýrii "překročil červenou linii". Dodalo, že na další "agresi" už bude reagovat a že zvýší svou podporu syrskému režimu.

Přítomnost USA v severní Sýrii označilo centrum za "nezákonnou". Američtí vojáci se snaží podle něj toto území kontrolovat, proto jsou okupačními silami. Aliance Ruska, Íránu a libanonského Hizballáhu se po americkém útoku "nenechá odradit od osvobození Sýrie", dodává podle agentury Reuters komuniké centra, které koordinuje boj proti radikálům z takzvaného Islámského státu.

Íránský prezident Hasan Rúhání, který v sobotu obvinil amerického prezidenta Donalda Trumpa z pomoci "teroristickým" skupinám v Sýrii, dnes zopakoval svou podporu Asadovi. Americký zásah označil za "nehorázné porušení" syrské suverenity.

Rúhání si dnes telefonoval také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oba státníci se podle webových stránek Kremlu shodli, že americká operace v Sýrii byla nepřípustná a USA porušily mezinárodní právo. Vyzvali také k nezávislému vyšetření úterního chemického útoku v Sýrii.

Trump nařídil páteční bombardování syrské letecké základny poté, co z ní byl podle Spojených států veden úterní útok chemickými zbraněmi na město Chán Šajchún. Při něm zahynulo asi 80 lidí. Washington připisuje incident syrské vládě, Damašek to popírá. Rusko má Asadovu vinu za neprokázanou.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se v úterý chystá na dvoudenní návštěvu Moskvy, dnes prohlásil, že k chemickému útoku v Chán Šajchúnu přispěla i nečinnost Ruska. "Myslím, že tady hrálo roli především selhání Ruska, které nedostálo svému závazku vyplývajícímu z úmluvy o (zničení) chemických zbraní v Sýrii z roku 2013," řekl Tillerson v televizi ABC.

Moskvu ale z podílu na plánování a uskutečnění útoku podle agentury Reuters přímo neobvinil. Řekl, že neviděl žádný "pádný důkaz", který by tomu nasvědčoval. Washington ale podle Tillersona od Moskvy očekává, že vůči Sýrii přijme tvrdší postoj a znovu zváží své spojenectví s Asadem. Pokaždé, když se stane "strašný útok" jako v Chán Šajchúnu, "je Rusko blíže nějakému stupni odpovědnosti", dodal Tillerson.

Vlivný irácký šíitský duchovní Muktada Sadr dnes Asada vyzval, aby přijal "hrdinské rozhodnutí" a odstoupil, aby zemi ušetřil dalšího krveprolití. Podle Reuters je prvním významným šíitským duchovním, který Asada vyzval k rezignaci. Sadrovo prohlášení ale zároveň americký zásah odsuzuje a vůči Asadovi je spíše mírné.

Témata:  Sýrie USA Rusko útok USA na Sýrii Bašár Asad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy