Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf OECD varoval před protekcionismem. Všichni musí pocítit přínosy globalizace, vzkazuje

Americký dolar (USD)
Americký dolar (USD)
Foto: Pixmac

Berlín - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) varovala před protekcionismem v mezinárodním obchodě a vyzval k posílení mezinárodní spolupráce. Obavy vyvolává obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa.

"Otevřené trhy zůstávají zárukou růstu a blahobytu," řekl generální tajemník OECD Ángel Gurría agentuře DPA před dnešní schůzkou německé kancléřky Angely Merkelové s vrcholnými představiteli světových finančních a hospodářských organizací. Také vyzval k posílení mezinárodních pravidel a norem. Dodal, že je zapotřebí zajistit, aby všichni pocítili přínosy globalizace.

Na dnešní schůzku s Merkelovou kromě šéfa OECD dorazí rovněž ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová, prezident Světové banky (SB) Jim Yong Kim, generální tajemník Světové obchodní organizace (WTO) Roberto Azevedo a ředitel Mezinárodní organizace práce (ILO) Guy Ryder, píše DPA.

Trump krátce po nástupu do funkce podepsal dekret o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP). Rovněž hodlá prosadit změny v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), která je podle něj pro Spojené státy "katastrofou".

Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro navíc koncem ledna v rozhovoru s listem Financial Times prohlásil za mrtvé rozhovory o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Plánovaná dohoda TTIP měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích EU a USA.

Témata:  Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angela Merkelová Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy