Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři zahraničí G7 zváží nové sankce vůči Sýrii a Rusku

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Lucca – Ruští a syrští důstojníci se mohou stát terčem nových sankcí. Jejich zavedení zvažují ministři zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí G7.

Situace v Sýrii je hlavním bodem dvoudenního jednání šéfů diplomacií G7, které dnes začalo v italském městě Lucca. „Budeme diskutovat o možnosti dalších sankcí, určitě vůči některým syrským důstojníkům a vlastně taky vůči některým představitelům ruské armády, kteří koordinují akce v Sýrii s tamním režimem," uvedl britský ministr zahraničí Boris Johnson. 

Ministři zahraničí Itálie, Británie, Francie, Německa, USA, Kanady a Japonska mají na dvoudenní schůzce jednat zejména o údajném chemickém útoku z minulého týdne na syrské město Chán Šajchún, z něhož Západ viní syrského prezidenta Bašára Asada. Syrská vláda i její spojenec Rusko odpovědnost za útok, který si vyžádal přes osmdesát obětí, odmítají a viní z něj radikální islamisty.

Úterního jednání se kromě ministrů skupiny G7 zúčastní i turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, potvrdila dnes agentura Anadolu. Přítomna má být i šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová. Pozvání dostali také Saúdská Arábie, Katar, SAE a Jordánsko.

Londýn patří mezi ty, kteří naléhají na přehodnocení postoje vůči Moskvě. Johnson dnes znovu vyzval Rusko, aby přestalo podporovat Asadův režim, který označil za „toxický". Johnson kvůli spojenectví Moskvy s Damaškem zrušil dnešní cestu do Ruska.

Na zprávu obratem zareagovala Moskva. "Nevíme, o čem je řeč. Skutečně to nevíme, a tak těžko můžeme reagovat," odpověděl na dotazy novinářů ohledně hrozby nových sankcí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a dodal, že když není nic známo o nových sankcích, tak nemůže být známo ani o reakci na ně.

Kreml také dává najevo, že se nehodlá zříci další podpory syrského prezidenta Bašára Asada; Peskov dnes poznamenal, že věčné opakování zaříkávadla "Asad musí odejít", nijak nepřiblíží řešení syrského konfliktu.

Zahájení schůzky G7 provázely demonstrace, při nichž bylo lehce zraněno několik policistů.

Témata:  G7 Boris Johnson Rusko Sýrie plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy