Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pachatel dopaden? Policie si je jistá, že zadržený Uzbek je útočník ze Stockholmu

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédská policie si je jistá, že Uzbek zadržený v souvislosti s pátečním teroristickým útokem ve Stockholmu je pachatelem. Prokuratura ho dnes poprvé oficiálně identifikovala jako Rakhmata Akilova, a potvrdila tak předchozí informace švédských médií. Uzbecká uvádějí, že se rodák ze Samarkandu jmenuje Rahmat Oqilov.

Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil šéf švédské policie Dan Eliasson. V souvislosti se zločinem, který si vyžádal čtyři mrtvé, byla zatčena i druhá osoba, ale vyšetřovatelé o ní zatím žádné podrobnosti nesdělili. Je však podezřelá z napojení na hlavního podezřelého. Švédská prokuratura dnes uvedla, že o uvalení vazby na tuto osobu zatím nepožádala.

Státní zastupitelství dnes požádalo o uvalení vazby na hlavního podezřelého, což by úřadům umožnilo ho dále zadržovat. Devětatřicetiletý Uzbek má být před vazebního soudce předveden v úterý. Podle agentury DPA příslušný soud dnes odmítl žádost podezřelého o výměnu přiděleného obhájce.

Podle švédských vyšetřovatelů řídil kamion, s nímž vjel do davu lidí na nákupní třídě Drottninggatan v centru hlavního města a poté prorazil průčelí luxusního obchodního domu Åhléns.

„Jsem přesvědčený a jsem si jistý, že máme skutečného pachatele. Nyní je na prokurátorovi, aby to u soudu dokázal," řekl podle agentury Reuters Eliasson. Pro vyšetřovatele byly „rozhodující" záběry z bezpečnostních kamer, potvrdil Eliasson. Muž, který podle policie sympatizuje s teroristickými milicemi Islámský stát (IS), je podezřelý z terorismu a vraždy.

Podle agentury Reuters švédská policie provedla další razie a v souvislosti s vyšetřováním vyslechla na 600 lidí. Podle policejního zdroje, na něhož se agentura odvolává, může vyšetřování útoku trvat až rok.

O život při tomto útoku přišli dva Švédové, Belgičan a Brit. Dalších 15 osob utrpělo zranění.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku terorismus Švédsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy