Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník ze Stockholmu používal nejméně dvě identity, pracoval v hotelu a hubil škůdce

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Uzbecký občan Rakhmat Akilov (39), který se přiznal k pátečnímu teroristickému útoku ve Stockholmu, žil ve Švédsku nejméně se dvěma identitami.

Švédská veřejnoprávní televize SVT upozornila, že jméno Rakhmat Akilov mohlo používat více lidí.

Podle záznamů daňového úřadu si v letech 2015 a 2016 vydělal zhruba 500.000 švédských korun (1,4 milionu korun). Za práci ve firmě na hubení škůdců to bylo 160.000, zatímco zbylých 340.000 získal v hotelovém řetězci Scandic Hotels.

Podle mluvčí řetězce Heidi Woldové ovšem osoba na obrázcích spojovaných s útokem není totožná s člověkem, jenž pro Scandic Hotels pracoval. Zaměstnavatel začal časem pochybovat o pravosti dokumentů, které muž při nástupu do zaměstnání předložil. V lednu 2017 s ním pracovní poměr rozvázal.

Akilov ve Švédsku používal i jiné jméno. Poté, co byla v roce 2014 zamítnuta jeho žádost o povolení k pobytu, odvolal se k imigračnímu soudu, ale i ten jeho žádost zamítl. V rozhodnutích soudu ovšem tento muž figuruje pod jménem Rahmantjon Kurbonov a má jiné datum narození, informoval už dříve švédský deník DN.

Uzbecký občan v úterý souhlasil s tím, aby byl vzat do vazby. "Muž přítomný v soudní síni je totožný s tím, který seděl v kabině nákladního vozu (při teroristickém útoku), jména se ovšem mohou měnit," konstatoval zástupce hlavního prokurátora Hans Ihrman po jednání soudu.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku Švédsko terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy