Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Dortmundu: Zřejmě šlo o teroristický čin, policie zatkla podezřelého islamistu

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Dortmund - Německé nejvyšší státní zastupitelství se domnívá, že úterní útok na fotbalisty Dortmundu byl teroristickým činem. V hledáčku policie jsou dva podezřelí islamisté.

Policisté už prohledali byty dvou mužů a jednoho z nich zadrželi. "Přesný motiv činu je zatím nejasný," uvedla mluvčí úřadu Frauke Köhlerová, podle níž se u místa útoku našly tři shodné vzkazy. "Z nich se zdá, že útok mohl mít islamistické pozadí," podotkla.

Text požaduje, aby spolková republika stáhla průzkumné letouny Tornado využívané v boji proti Islámskému státu (IS) a aby uzavřela základnu amerických vojsk v západoněmeckém Ramsteinu. Psaní nadále analyzují odborníci, zejména experti na islám.

Autenticitu dalšího listu, který v souvislosti s útokem údajně publikovali levicoví extremisté, Köhlerová zpochybnila.

V bombách účinných v okruhu přes 100 metrů byly kovové součástky. "Jedna z kovových součástech se v autobuse zavrtala do opěrky pod hlavu. Můžeme proto hovořit o štěstí, že se nestalo něco horšího," míní Köhlerová. Jaká výbušnina a jaký odpalovací mechanismus byly použity, se stále zkoumá.

Témata:  Německo exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Dortmund

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy