Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie cholery, sucho a hladomor. Somaliland má velké problémy

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - V Somalilandu vypukla epidemie cholery. Během posledních deseti dní zemřelo následkem silných průjmů 28 lidí. Od začátku dubna bylo v regionu na severu Somálska zaznamenáno 411 případů akutních průjmů a 167 osob muselo být hospitalizováno.

S odkazem na zprávu Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce o tom informovala agentura AFP. "Tato epidemie je opravdu znepokojující, jelikož obyvatelé Somalilandu již oslabila sucha a nedostatek jídla," stojí ve zprávě. Většinu nemocných tvoří pasáci ovci z odlehlých regionů, kde panují sucha.

"Sucha způsobují žízeň hlad a smrt, jsou ale také spojeny s akutními průjmy, jelikož žízniví lidé pijí kontaminovanou vodu z řek či rybníků," pokračovala zpráva.

Somálské národní hnutí (SNM) v roce 1991 vyhlásilo nezávislost severní části Somálska pod názvem Republika Somaliland. V lednu 1991 tomu předcházelo svržení prezidenta Siada Barreho, které vyústilo v občanskou válku. Nezávislost Somalilandu mezinárodní společenství neuznává.

Sousední částečně autonomní Puntland zažívá stejnou epidemii. Od začátku letošního roku tam bylo zaznamenáno 1600 případů akutních průjmů, včetně těch spojených s cholerou. Zemřelo 57 osob.

S extrémními suchy bojuje většina států v oblasti, situace v Somálsku je obzvlášť špatná, s nedostatkem vody se ale potýká i Etiopie a Keňa.

Inkubační doba cholery může být kratší než 1 den, obvykle je 2-5 dní. Během několika hodin organismus ztratí velké množství vody a minerálů (až 10 % tělesné hmotnosti). Dochází k extrémní dehydrataci s neuhasitelnou žízní, svalovými křečemi, poklesem krevního tlaku a selhání ledvin, vysvětluje ockovacicentrum.cz. Antibiotická léčba má za následek pokles infekčnosti pacienta, pro léčbu je však klíčová rychlá rehydratace.

Témata:  Somálsko cholera nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy