Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi žadateli o azyl jsou bezpochyby také teroristé, přiznala Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že se „nepochybně“ mezi migranty, kteří přicházejí do Evropy, objevují i teroristé. Řekla to ve velkém rozhovoru pro server Morgen Post.

„Víme, že jsme v ohrožení, stejně jako mnoho jiných zemí, a budeme dělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili bezpečnost občanů,“ uvedla kancléřka s tím, že není možné po všech hrůzách jen tak rezignovat.

Novinář připomněl, že mnozí lidé jsou přesvědčeni, že příliv uprchlíků udělal z Německa méně bezpečnou zemi. „Není pochyb o tom, že mezi tolika lidmi, kteří hledají útočiště v naší zemi, jsou i osoby, které se staly terčem bezpečnostních orgánů,“ přiznala a dodala, že „bychom neměli zapomínat, že naše země byla již pocítila znaky islámského terorismu před tím, než k nám hodně uprchlíků přišlo“.

Merkelová byla také dotazována, zda po útocích ve „Stockholmu, Petrohradu, Londýně i Berlíně“ lidé budou „muset akceptovat teror“ jako součást života v multikulturní společnosti. To politička rychle odmítla a dodala, že Německo se s tím „nikdy smíří“.

Poukázala také na to, že terorismus je globální fenomén, proti kterému lze úspěšně bojovat jen na mezinárodní úrovni a ve spojení se všemi partnery – včetně Spojených států. Na druhé straně si prý ale nemyslí, že by byl svět po zvolení Donalda Trumpa prezidentem bezpečnější místo.

V Sýrii pak podle ní zuří „strašlivá občanská válka“, použití chemických zbraní proti obyvatelům pak označila za válečný zločin. Reakci USA, tedy útok na základnu syrské armády pak označila za „pochopitelnou“, teď je prý třeba pod záštitou OSN a ve spolupráci s Ruskem hledat politické řešení.

„Dohodli jsme se s našimi evropskými a transatlantickými partnery, že je v zemi nutná politická transformace a že Bašár Asad již nemůže zůstat prezidentem,“ dodala Merkelová.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy