Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum je v plném proudu, Turky však rozdělilo na dva tábory. Odvolil už i Erdogan

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim přišel svůj hlas v referendu o změně ústavy odevzdat v Izmiru na západě země. Při té příležitosti uvedl, že výsledek hlasování bude respektován, ať bude jakýkoli. Do volební místnosti už dorazil i prezident Recep Tayyip Erdogan.

Pokud voliči navrženou ústavní reformu podpoří, budou významně posíleny pravomoce hlavy státu a politický systém se změní ze současného parlamentního na prezidentský.

Ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu hlasoval v Antalyi a obvinil přitom zahraniční země z pokusu referendum ovlivnit. "Někteří z ciziny se pokoušeli tureckému národu říkat, co má dělat, ale dnes rozhodnutí patří nám," řekl, aniž nějaké země jmenoval.

V Istanbulu se před volebními místy od dnešního rána tvořily fronty. "Jsme zde, abychom řekli Ne v zájmu naší země, dětí a vnuků. Přišel jsem včera (v sobotu) večer, abych mohl hlasovat mezi prvními," řekl novinářům penzionovaný daňový úředník Murtaza Ali Turgut před místností v Istanbulu.

Jiný občan tohoto nejlidnatějšího tureckého města prohlásil, že hlasuje pro změnu, protože chce plně podpořit Erdogana. "Náš prezident je pro nás boží dar. Vždy ho podpoříme, vládne tak dobře," řekl podle agentury AP Mualla Şengül.

Bývalý voják Hencer Şenkom po odevzdání hlasu řekl, že odevzdal lístek s Ne. "Jsem proti této vládě, protože vím, jak pohlíží na svět. Reformy tu byly v letech 2002 a 2004 a řeklo se nám, že se Turecko připojí k Evropské unii, že skoncuje s terorismem, ale nic z toho se nestalo," citovala ho agentura AFP.

Témata:  Turecko referendum Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy