Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké vítězství Erdogana: V tureckém referendu zvítězili zastánci změn ústavy

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Po sečtení 99 procent hlasů je jasné, že v referendu vyhráli zastánci změn turecké ústavy. Pro zavedení prezidentského systému se vyslovilo 51,3 procent voličů. Recep Tayyip Erdogan získává absolutní kontrolu nad zemí. Opozice zpochybňuje vyhodnocování výsledků dnešního referenda.

Výsledek referenda přivítal po prezidentovi Recepu Erdoganovi i turecký premiér Binali Yildirim. Podle něj se tak otevírá nová kapitola v demokratické historii země. Podle Yildirima je výsledek nejlepší odpovědí zahraničním nepřátelským silám.

"Toto hlasování nemá poražených, zvítězilo Turecko, jsme jeden národ, děkuji těm, kdo hlasovali pro, i těm, kdo hlasovali proti," řekl Yildirim z balkonu sídla vládní strany v Ankaře. Odpovědí mu bylo mávání vlajkami a vyvolávání jména tureckého prezidenta z davu asi tří tisíc shromážděných lidí.

Televize NTV zveřejnila první výsledky jen necelou hodinu po uzavření posledních volebních místností, tedy po 16:00 SELČ. Ve více než třetině provincií na východě země se ale volební místnosti kvůli časovému náskoku uzavřely o hodinu dříve.

Dnes mohlo v Turecku hlasovat 55,3 milionu voličů, již dříve mohli odevzdat svůj hlas necelé tři miliony Turků žijících v zahraničí.

Například v Německu změny ústavy podle agentury Anadolu podpořilo na 63 procent tureckých voličů, kteří šli hlasovat. Volební účast mezi Turky v Německu činila asi 50 procent. V Rakousku pro posílení pravomocí tureckého prezidenta hlasovala dokonce téměř 73 procent tamních Turků, což ovšem představuje necelých 18.000 lidí. Ve Švýcarsku naopak hlasovali místní Turci více proti změnám ústavy, když je odmítlo téměř 59 procent zúčastněných voličů.

Opozice už kritizovala národní volební komisi za to, že povolila sčítat i hlasy na lístcích bez razítka. "Volební komise svým rozhodnutím dovolila podvody v referendu," řekl místopředseda opoziční levicové Lidové republikánské strany (CHP) Bülent Tezcan novinářům v ankarském sídle strany.

Komise na svých stránkách uvedla, že hlasy budou považované za neplatné pouze tehdy, když se prokáže, že byly vhozené do urny podvodně. "Budeme žádat přepočítání až 60 procent hlasů," řekl místopředseda CHP Erdal Aksünger.

Také prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) referendum zpochybnila. Její mluvčí mimo jiné uvedl, že stín na legitimitu voleb vrhá i to, že spolupředsedové HDP jsou ve vězení a že se referendum konalo v době platnosti výjimečného stavu.

Témata:  Turecko referendum Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy