Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad lhal celému světu? Tajně si schoval stovky tun chemických zbraní, tvrdí syrský generál

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek – Západ obviňuje syrského prezidenta Bašára Asada a jeho režim z útoku chemickými zbraněmi na vlastní obyvatele. Syrská vláda tvrdí, že nepoužila plyn, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů z Fronty dobytí Sýrie. Damašek prý ani takové zbraně už několik let nemá. Tato slova ale odmítá brigádní generál, který šéfoval syrskému výzkumu chemických zbraní.

V Chán Šajchúnu minulý týden zemřelo po otravě toxickým plynem přes osm desítek lidí a další asi čtyři stovky osob utrpěly zranění. Asad v rozhovoru, který AFP zveřejnila ve čtvrtek, řekl, že "umělá konstrukce" o chemickém útoku vznikla proto, aby byla záminka pro americký odvetný útok. Upozornil, že k žádnému chemickému útoku nebyl dán příkaz už proto, že jeho armáda chemickými zbraněmi od roku 2013 ani nedisponuje.

Tyto informace jsou ale v rozporu s výpovědí člověka, který se na vývoji zbraní v Sýrii podílel. Syrský režim má ukrytých „alespoň 2000 tun“ chemických zbraní, říká brigádní generál Zaher al-Sakat  Syrský prezident Bašár Asad oklamal inspektory Organizace spojených národů a stále má k dispozici smrtící chemikálie, tvrdí muž, který velel výzkumu chemických zbraní.

Syrie v roce 2014 tvrdila, že předala veškeré své chemické zbraně Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Někdejší americký prezident Barack Obama také potvrdil, že syrské zásoby byly ze „100 procent odstraněny“. Brigádní generál Zaher al-Sakat však řekl deníku The Telegraph , že Asadův režim zatajil velké množství sarinu a dalších toxických zbraní.

„Oni [režim] přiznali pouze 1300 tun, ale věděli jsme, že ve skutečnosti mají téměř dvojnásobek,“ řekl generál Sakat, který byl jedním z nejvýše postavených lidí v syrském programu chemických zbraní. „Měli přinejmenším 2000 tun. Nejméně."

Sakat řekl, že věří, že zbývající zásoby v Sýrii by mohly zahrnovat několik set tun sarinu, spolu s jinými chemickými látkami, leteckými pumami, které mohou být naplněny chemickými látkami, a také chemickými bojovými hlavicemi pro rakety Scud.

Bývalý velitel jednotky chemických zbraní britské armády, Hamish de Bretton-Gordon, se nyní radí se syrskými nevládními organizacemi o chemických zbraních, které popsal generální Sakat, a snaží se zjistit, zda je toto tvrzení hodnověrné.

Také Kenneth Ward, americký velvyslanec v OPWC, trvá na tom, Sýrie se skrývá zásoby chemických zbraní a že „navádí Rusko, aby pokračovalo v úsilí pohřbít pravdu“.

Generál Sakat řekl, že nevěří, že se Asad vzdal všech zbývajících chemických zbraní. „Nechce se vzdát chemických zbraní, dokud je vůdce Sýrie. Pokud bude nucen odejít, mohl by se přiznat, kde jsou některé z nich je skryty – a to jen proto, aby neskončily ve špatných rukou,“ dodává.

Témata:  Bašár Asad chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy