Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan vyhrál referendum jen velmi těsně. Chystají už Turci předčasné volby?

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu
Foto: NATO

Ankara - Turci v nedělním referendu jen velmi těsnou většinou podpořili navrhované ústavní změny, jež mají posílit pravomoci prezidenta. Lze proto očekávat, že v zemi poroste napětí. Vicepremiér Mehmet Şimşek už ale dal najevo, že předčasné volby nebudou.

Evropští politici zatím na výsledek reagovali s opatrností a čekají na vyjádření mezinárodních pozorovatelů. Kampaň před referendem prohloubila napětí mezi EU a Ankarou

Şimşek dnes řekl, že vztahy k EU se zaměří na oblasti společných zájmů a že očekává, že "povyk" kolem těchto vztahů se po volbách, jež čekají některé evropské státy, zmírní.

Zdůraznil také, že prezident Recep Tayyip Erdogan, který by se díky reformě mohl udržet u moci do roku 2029, neplánuje uspořádat předčasné volby.

Otázky vzbuzuje rozhodnutí volební komise započítat do výsledku i lístky, které nebyly označeny oficiálním razítkem. Opozice žádá přepočtení části hlasů.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan referendum

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy