reklama

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz dnes v reakci na výsledky tureckého nedělního referenda zopakoval, že Evropská unie by měla zastavit vstupní jednání s Tureckem. Šéf španělské diplomacie Alfonso Dastis apeloval na Ankaru, aby nezapomněla na své závazky vůči Radě Evropy i na to, k čemu se zavázala při vstupních rozhovorech s EU.

"Po tureckém referendu se prostě nemůžeme jen tak vrátit k jednání. Měli bychom být upřímní. Měli bychom zastavit jednání o vstupu Turecka do EU a místo toho pracovat na dohodě o sousedství s Tureckem," uvedl Kurz na twitteru.

Podobná prohlášení zazněla od Kurze v posledních měsících už několikrát. Již před zahájením vstupních rozhovorů s Tureckem v roce 2005 se Rakousko neúspěšně snažilo prosadit do mandátu EU pro jednání formulaci, že rozhovory místo členstvím mohou skončit privilegovaným partnerstvím.

Na výsledky tureckého referenda o změnách ústavy, v němž těsně vyhráli zastánci posílení pravomocí prezidenta, reagoval dnes i španělský ministr zahraničí Dastis. Mimo jiné vyzval tureckou vládu, aby prováděla reformy v "co největším možném konsensu" všech politických stran.

Hlavní turecká opoziční strana žádá zrušení výsledků nedělního referenda, ve kterém většina hlasujících podpořila ústavní reformu posilující pravomoce tureckého prezidenta. Část opozice, podle níž hlasování a sčítání hlasů provázely podvody, se hodlá obrátit na turecký ústavní soud, případně i na Evropský soud pro lidská práva. Průběh referenda kritizovali také pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Část turecké opozice už v neděli zpochybnila výsledky, podle nichž s 51,4 procenta hlasů vyhráli zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. Opoziční Lidové republikánské straně (CHP) vadí zejména rozhodnutí ústřední volební komise započítat do výsledků i lístky neoznačené oficiálním razítkem. CHP tvrdí, že komise tím porušila zákon.

Předseda ústřední volební komise Sadu Güven rozhodnutí hájil mimo jiné s tím, že neorazítkované lístky se započítávaly už v minulosti. Pro uznání neplatnosti hlasu je podle Güvena nutné dokázat, že lístek byl do volební místnosti přinesen zvenčí. Güven přiznal, že neví, kolik neoznačených lístků bylo do výsledku nedělního referenda započítáno.