Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina sto uprchlíků zajala 13 pracovníků OSN, chtějí je vyměnit za cestu do jiného státu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Goma (Kongo) - Sto neozbrojených uprchlíků z Jižního Súdánu na východě Konga zajala 13 pracovníků mise OSN. Chtějí je používat jako rukojmí pro převoz do jiného státu.

Únosci požadují svůj převoz do blíže neupřesněné třetí země. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na činitele OSN působícího v oblasti.

Incident se odehrál v táboře u významného města Goma, kde od loňského srpna pobývá přibližně 530 uprchlíků z konfliktem zmítaného Jižního Súdánu.

Rukojmí vzali hlavně bývalí bojovníci někdejšího jihosúdánského viceprezidenta Rieka Machara, řekl šéf kanceláře OSN v Gomě Daniel Ruiz, podle kterého mise OSN s únosci vyjednává.

Obyvatelé tábora měsíce požadovali přesun do třetí země, ale nikdo je nechce přijmout, dodal Ruiz. Osm uprchlíků souhlasilo v pátek s návratem do Jižního Súdánu, ostatní se ale cesty zpět obávají. Zároveň si stěžují, že v konžském táboře je málo prostoru.

Loni v prosinci OSN varovala, že násilí v Jižním Súdánu může vyústit v genocidu. V důsledku nepokojů už přišly o život desítky tisíc lidí. Konflikt rovněž způsobil jednu z největších uprchlických krizí na světě a vyhnal ze země více než 1,6 milionu obyvatel.

Témata:  Jižní Súdán Kongo OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy