Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bratr údajného organizátora útoku v Petrohradu byl zadržen

výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
výbuch v petrohradském metu (3.4.2017)
Foto: Reprofoto

Moskva – Bratr Abrora Azimova obviněného z podílu na bombovém útoku v petrohradském metru byl zatčen. Podle zpráv médií Akrama Azimova zadržela ruská kontrarozvědka FSB. Úřady se domnívají, že mohl bratrovi při útoku pomáhat. Abror Azimov, který je od úterý ve vazbě, přímou vinu popírá. Nevěděl prý, že napomáhá teroristickému činu. Oba bratři jsou občany Ruska.

Útok v petrohradském metru se odehrál 3. dubna. Při explozi v jednom z vagónů zemřelo 15 lidí, včetně předpokládaného sebevražedného atentátníka. Tím je dvaadvacetiletý Akbaržon Džalilov, původem ze středoasijského Kyrgyzstánu, ale s ruským občanstvím.

Podle agentury TASS byl Akram dnes zadržen v Moskvě. Agentura Interfax s odkazem na vlastní zdroj však napsala, že FSB Azimova do Moskvy deportovala z města Oš na jihu Kyrgyzstánu.

Policejní mluvčí Svetla Petrenkovová uvedla, že muž měl u sebe při zadržení granát. Podle policie zajišťoval finanční prostředky pro přípravu teroristického útoku v Petrohradu. Na starosti prý měl i udržování komunikačního spojení s mezinárodními teroristickými organizacemi.

Agentura Interfax uvedla, že policie zadržela Akrama už v sobotu v nemocnici v kyrgyzském městě Oš. Rodina Azimova údajně tvrdí, že ho odvezli k výslechu a už nepropustili. Kyrgyzská policie to však popírá. Muž byl prý prakticky ihned propuštěn na svobodu.

Témata:  teroristický útok v petrohradském metru FSB Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy