Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šíitští povstalci v Jemenu ve velkém používají zakázané miny

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná/Bejrút - Šíitští povstalci z kmene Húsíů využívají v Jemenu zakázané pozemní miny, které způsobují četné ztráty mezi civilisty. Mimo jiné také brání bezpečnému návratu uprchlíků.

Upozornila na to dnes organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s připomínkou, že dohodu o zákazu min z roku 1997 ratifikoval Jemen o rok později.

Húsíové podle HRW používají miny přinejmenším v šesti provinciích Jemenu od intervence, kterou v roce 2015 podnikla koalice vedená Saúdskou Arábií, podporující vládu nynějšího prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Ten po protestech v roce 2012 vystřídal v čele země Sáliha.

Miny podle organizace zabily a zmrzačily stovky civilistů a narušily život v dotčených oblastech. Ohrožují lidi ještě dlouho po skončení bojů.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy