Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker pojede do Londýna, s Mayovou bude mluvit jednat o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a vyjednavač pro brexit Michel Barnier se ve středu sejdou v Londýně s premiérkou Theresou Mayovou. Budou spolu jednat o odchodu Británie z Evropské unie.

Novinářům to dnes řekla mluvčí Evropské komise Mina Andreevová. Dnes se shodou okolností v Londýně s Mayovou setkává předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Diplomaté unijních zemí mají od středečního večera k dispozici představu Evropské komise o některých bodech nastávajícího jednání. Kromě otázek spojených s finančními záležitostmi komise také v materiálu rozvedla právě otázku ochrany práv unijních občanů v Británii.

Podle informací ČTK dokument tuto věc označuje za první prioritu Barnierova týmu. EU se tak bude snažit zajistit, že se její občané budou i po brexitu těšit v Británii všem právům, které jim podle unijního práva náleží a to prostřednictvím "plynulých a jednoduchých administrativních postupů". Chtít také bude efektivní a vymahatelné záruky, že se tak skutečně bude dít.

Ve středu také členské země dostaly upravený návrh politických vodítek pro jednání, jehož první verzi předložil šéf unijních summitů Donald Tusk na konci března poté, co Británie formálně oznámila EU svůj záměr vystoupit.

Mluvčí komise dnes připomněla, že prioritou EU v jednáních budou práva evropských občanů. Komise a její předseda Juncker dali podle ní najevo, že práva občanů se nesmí stát v jednáních předmětem výměnných obchodů. "Chceme zajistit, že evropští občané v Británii a britští občané žijící v zahraničí v EU budou mít zachována svá práva," podotkla Andreevová.

Témata:  Brexit Jean-Claude Juncker Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy