reklama

Scaparrotti, jenž ve funkci nahradil Philipa Breedlovea, v minulosti velel americkým jednotkám v Jižní Koreji, působil také v Afghánistánu.

"Nevyhledáváme studenou a už vůbec ne horkou válku s Ruskem. Nechceme, aby bylo Rusko naším nepřítelem. Ale nenechme se mýlit, budeme bránit naše spojence, mezinárodní řád založený na pravidlech a pozitivní budoucnosti, kterou nám skýtá," prohlásil americký ministr obrany Ashton Carter u příležitosti jmenování nového generála.

Ministr narážel zejména na intervenci Moskvy na Ukrajině, anexi Krymu a na "zastrašování" pobaltských zemí, které jsou součástí Severoatlantické aliance. Za nejvíce znepokojivé Carter označil výroky ruských představitelů o jaderných zbraních.

Rusko letos zařadí do aktivní služby pět nových pluků strategických raketových jaderných sil a na západě země vytvoří tři nové armádní divize. Asi největší pozdvižení ale vzbudil loňský výrok zástupce šéfa ruské Bezpečností rady Jevgenije Lukjanova, podle něhož se Polsko a Rumunsko kvůli chystanému rozmístění amerických zbraní na jejich území stávají potenciálním terčem ruských jaderných sil.