Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzi provedli revoluci a v Trumpově stylu smetli tradiční politiky, píší média o volbách

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž/Londýn/New York/Peking - Evropský a světový tisk dnes žije výsledky první kola prezidentských voleb ve Francii. Média sice vyzdvihují úspěch centristy Emmanuela Macrona, zároveň ale upozorňují, že porážka krajní pravice ještě vůbec není jistá.

Americký The Wall Street Journal se domnívá, že Francouzi "předefinovali politický zeměpis své země a do centra nové politické opozice umístili Evropskou unii".

The New York Times francouzské volby vidí jako souboj "politického novice s krajně pravicovou buřičkou", jako boj "dvou outsiderů s naprosto odlišnými plány pro svou zemi".

Australský The Sydney Morning Herald hovoří o "politickém zemětřesení" a ve druhém kole předvídá vítězství "kandidáta lépe zastupujícího systém", tedy Macrona. "Pro krajní pravici je to triumf, ale zároveň to ukazuje, že jde stále o stranu v podstatě nevolitelnou," soudí list s poukazem na Národní frontu Le Penové.

Čínský Global Times napsal, že "většina francouzských a evropských pozorovatelů se domnívá, že (ve druhém kole) zvítězí Macron". List ale dodává, že se všichni mohou zmýlit, jak ukazuje výsledek amerických prezidentských voleb. "Když zvítězí Macron, nebude to znamenat, že se Le Penová namáhala zbytečně: její politická kariéra může být pozastavena, ale politická síla krajní pravice její kampaní posílila. Jestliže navzdory všem očekáváním Le Penová Macrona porazí, pak to mnozí Evropané pochopí jako umíráček pro Evropskou unii", píše čínský list.

Podle britského listu The Guardian je Macron "nejlepší nadějí velké země s hlubokými problémy". Hrozba, že se k moci dostane krajní pravice, ale podle listu trvá. Financial Times nepochybuje o Macronově vítězství i ve druhém kole, avšak devětatřicetiletý centrista bude podle listu nucen "tvrdě vyjednávat", aby prosadil svůj program.

Daily Mail píše o "nové francouzské revoluci", protože ve Francii se podle něj odehrává referendum o Evropské unii.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1 EU Francie média

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy