Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volte Macrona, vyzvala muslimy velká mešita v Paříži

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž/Berlín - Představitelé pařížské velké mešity vyzvali francouzské muslimy, aby ve druhém kole prezidentských voleb dali hlas Emmanuelu Macronovi. Za centristu se postavilo také Německo.

V nedělním prvním kole prezidentských voleb ve Francii zvítězil centrista Macron s 23,86 procenta hlasů. Do druhého kola, které se koná 7. května, s ním postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, pro niž hlasovalo 21,43 procenta zúčastněných voličů.

Pařížská velká mešita a národní muslimská federace dnes v prohlášení vyzvaly francouzské muslimy, aby v květnu dali hlas Macronovi. Podle textu právě on bude respektovat republikánské hodnoty a důsledně bude prosazovat principy laickosti. Macron podle textu představuje "hlas naděje a důvěry v duchovní a občanské síly národa".

Anouar Kbibech, který stojí v čele francouzské rady islámu, k níž mešita patří, označil současnou situaci za "výjimečnou" a nevyloučil, že se jeho organizace v mezidobí před druhým kolem vyjádří samostatně.

Německá vláda i ministerstvo zahraničí vyjádřily nadšení z vítězství Macrona. "Jsme rádi a ulevilo se nám, že volba francouzských voliček a voličů je proevropská," uvedl dnes mluvčí ministerstva zahraničních věcí Martin Schäfer.

Už v neděli pozdě večer mluvčí německé vlády Steffen Seibert na twitteru napsal, že je "dobré, že Emmanuel Macron se svým kurzem podporujícím silnou EU a sociálně-tržní hospodářství slavil úspěch". "Vše nejlepší do příštích dvou týdnů," dodal mluvčí na sociální síti.

Podle dnešního vyjádření dalšího vládního mluvčího Georga Streitera se Seibert na twitteru vyjádřil zcela v duchu názoru kancléřky Angely Merkelové. Streiter zároveň odmítl obvinění, že by se tímto vyjádřením německá vláda vměšovala do voleb v sousední zemi, jejichž druhé kolo voliče čeká za dva týdny.

Mluvčí ministerstva zahraničí Schäfer odmítl námitku jednoho z novinářů, že německé výroky by mohly být kontraproduktivní a přimět francouzské voliče, aby dali v druhém kole hlas Macronově soupeřce, předsedkyni krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penové. "Myslím, že (postup německých úřadů) vůbec není hloupý," řekl. Francouzi vyslali v prvním kole jasný signál, že chtějí zachovat Evropu jako společenství založené na hodnotách a kulturní rozmanitosti.

Témata:  muslimové volby ve Francii 1 Německo Francie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy