Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři ve Středozemí pomáhají pašerákům lidí, tvrdí Frontex

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Libyjským pašerákům migrantů podle agentury Frontex usnadňuje jejich nezákonné aktivity činnost evropských záchranářů, kteří ve Středozemním moři v souladu s mezinárodními závazky vyprošťují trosečníky.

"Je zřejmé, že pašeráci v Libyi těží z mezinárodní povinnosti zachraňovat uprchlíky ve Středozemním moři," řekla mluvčí Frontexu Izabella Cooperová.

Podle ní záchranné operace lodí Evropské unie a nevládních organizací umožnily pašerákům převážet více osob s nižšími náklady. "Počet uprchlíků na palubě plavidel stoupl. Kvalita materiálů nafukovacích člunů se v posledních dvou letech výrazně zhoršila," dodala.

Pašeráci prý také vypravují plavidla s mnohem menším množstvím paliva a potravin. Využívají přitom toho, že záchrana lidských životů je "mezinárodní povinností všech, kteří se nacházejí na moři," uvedla Cooperová.

Frontex už ze Středomoří vyprostil 90.000 migrantů, informovala mluvčí, aniž by upřesnila období, jehož se tento údaj týká. Dalších 36.000 dorazilo od začátku letošního roku do Itálie, což je o 43 procent více než za stejné období loni.

Italské populistické Hnutí pěti hvězd, které v současné době vede italské průzkumy veřejného mínění, nazvalo záchranáře "taxislužbou" pro migranty.

Státní zástupce ze sicilského přístavu Catania Carmelo Zuccaro o víkendu řekl italskému deníku La Stampa, že má důkazy o tom, že někteří záchranáři působící ve Středozemí jsou s libyjskými pašeráky v přímém kontaktu. Organizace jako Save the Children, Proactiva Open Arms a SOS Mediterranée takové obvinění odmítají a zdůrazňují, že jejich jediným cílem je záchrana lidských životů.

Témata:  uprchlíci Itálie pašeráctví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy