Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu bylo zatčeno 35 vojáků, jsou vyslýchání kvůli útoku Talibanu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul – V Afghánistánu bylo zatčeno 35 členů ozbrojených složek. Jsou vyslýcháni v souvislosti s útokem příslušníků hnutí Taliban na afghánskou vojenskou základnu.

Minulý pátek bylo při útoku zabito nejméně 135 vojáků, dalších více než 60 bylo zraněno, sdělilo ministerstvo vnitra. Afghánský ministr obrany a náčelník generálního štábu rezignovali na své funkce.

Atentátníci přijeli ve dvou armádních vozidlech a měli na sobě vojenské uniformy. Tvrdili, že vezou zraněné vojáky, kteří potřebují okamžitou lékařskou péči. Stráž u brány je nechala projet, na prvním kontrolním stanovišti ale byli útočníci vyzváni k odložení zbraní. Po krátkém sporu tam ale zabili dva vojáky a vyrazili ke třetímu kontrolnímu stanovišti, na které zaútočili granátometem. Pak pronikli přímo na základnu.

Analytik Abdul Hamíd Safút je toho názoru, že hnutí Taliban těží z mezer při komunikaci v armádě a při ověřování minulosti rekrutů. Využívá také toho, že při výcviku nemají afghánští vojáci zbraně, aby je nemohli obrátit proti cvičitelům. Jedna americká studie poukazuje také na to, že uniformy afghánské policie i armády, dále odznaky, boty a jiné položky jsou k dostání v obchodem a u ševců.

Čtyři z deseti útočníků znali topografii základny i její zvyklosti, uvedl zdroj z bezpečnostních složek. Měli dokonce platné propustky. Věděli také, že v obvodu mezi mešitou a jídelnou platí kvůli přítomnosti zahraničních instruktorů zákaz nošení zbraní.

„Snažíme se prozkoumat všechny aspekty toho útoku, abychom mohli napravit nedostatky," řekl agentuře AFP mluvčí 209. armádního sboru, pod který základna u severoafghánského města Mazáre Šaríf spadá. „Do této chvíle bylo ve spojitosti s útokem zatčeno 35 osob od prostých vojínů po důstojníky," dodal.

Témata:  Afghanistán Tálibán terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy