Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazílie v maléru: Prezidentka Rousseffová je podezřelá z maření vyšetřování

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová (68) čelí dalšímu maléru. Podle prokurátora je podezřelá z maření vyšetřování největší korupční kauzy v zemi, který se točí kolem firmy Petrobas.

Podle agentury Reuters by nový vývoj mohl přispět ke konci politické kariéry prezidentky.  Maření vyšetřování se Rousseffová podle prokurátora Rodriga Janota dopustila tím, že v březnu jmenovala exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva šéfem své vlády. Tento krok napadla už dříve u Nejvyššího soudu opozice, podle níž prezidentka chce Lulu uchránit před trestním stíháním kvůli korupci a praní špinavých peněz.

Generální prokurátor v úterý také požádal o zahájení vyšetřování exprezidenta Luly a dalších tří ministrů pro podezření z korupce v kauze Petrobras. Podezření v kauze přibývají s tím, jak obvinění spolupracují s justicí výměnou za nižší tresty.

Nová podezření vyvstala po výpovědi obviněného senátora Delcidia do Amarala, podle něhož Lula i Rousseffová o korupci věděli. Amaral uvedl, že někteří členové vlády se snažili ovlivňovat soudy, aby osvobodili některé podnikatele zapletené do korupčního skandálu.

Rousseffovou čeká příští týden hlasování senátorů o jejím sesazení. Ústavní žalobu kvůli manipulacím s výsledky rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před minulými volbami již schválili poslanci. Nyní se čeká na verdikt senátorů.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy