Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínští viojáci zabili významného předsatvitele islamistů

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Na Filipínách byl zabit vysoce postavený člen teroristické skupiny Abu Sayyafa, který byl zodpovědný za sérii bombových útoků a únosy lidí. Jde o další úspěch ve válce s islamisty.

Alhabsy Misaya byl zastřelen v pátek při přestřelce s příslušníky filipínské námořní pěchoty v provincii Sulu, která je označována za baštu organizace.

V první polovině dubna armáda oznámila, že byl zabit i Moammar Askali, zodpovědný za vraždu dvou kanadských rukojmích a jednoho německého zajatce.

Skupina Abu Sayyafa, která získává peníze hlavně z výkupného, byla založena v 90. letech a podle svých prohlášení bojuje za autonomii v rámci převážně katolických Filipín. Organizace se v roce 2014 přihlásila k Islámskému státu (IS).

Vzhledem ke konfliktu mezi filipínskými vládními jednotkami a kriminální islamistickou teroristickou skupinou Abu Sayyaf MZV ČR opětovně doporučuje necestovat do jihozápadní části Filipín na ostrovy Basilan, Jolo, Sulu, Tawi Tawi a západní (muslimské) části ostrova Mindanao, do východní (křesťanské) části ostrova Mindanao a do jižní části provincie Cebu (až po municipality Badian a Dalaguete) cestovat jen v naléhavých případech.

"Současně doporučujeme dbát maximální opatrnosti nově také na zbytku provincie Cebu a Bohol, respektive v jižních částech ostrova Negros, kde by mohlo dojít k únosům cizinců. Doporučuje se vyhýbat shromáždění většího počtu osob kvůli nebezpečí bombového útoku, a to na celém území Filipín," upozorňuje mzv.cz.

Témata:  Filipíny Skupina Abu Sayyafa Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy