reklama

"Francouzi mohou jen získat, když zůstanou v Evropské unii," řekl Hollande na summitu. Pokud by měla Francie následovat vzoru Spojeného království, bylo by to podle Hollandea obrovské riziko.

Hollande, který vzhledem k nízké popularitě na prezidentskou funkci podruhé již nekandidoval, po prvním kole voleb otevřeně podpořil Macrona, bývalého ministra hospodářství ve své vládě.

Le Penová by v případě svého vítězství chtěla vypsat referendum o členství v EU. Již dříve oznámila, že by se chtěla vzdát také eura a místo něj zavést znovu národní měnu. Podle agentury AFP ale v programu, který dnes Le Penová představila, přímá zmínka plánu na odchod z eurozóny již není.

Růst francouzské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že hrubý domácí produkt (HDP) Francie vykáže za první čtvrtletí růst o 0,4 procenta. Tempo růstu v posledním čtvrtletí loňského roku dnes statistický úřad zpřesnil na 0,5 procenta z původně hlášených 0,4 procenta.

Spotřebitelské výdaje se v prvním čtvrtletí zvýšily pouze o 0,1 procenta ve srovnání s růstem 0,6 procenta v závěru loňského roku. Ke zpomalení přispěly slabé výdaje na vytápění, které byly důsledkem nezvykle teplého počasí. Firemní investice vzrostly o 1,3 procenta.

"Vypadá to, že politická rizika francouzskou ekonomiku příliš neovlivnila," uvedl ekonom Daniele Antonucci ze společnosti Morgan Stanley. "Náš základní scénář předpokládá, že druhé kolo přinese výsledek příznivý pro finanční trhy, tedy že prezidentský úřad získá Emmanuel Macron," citovala jej agentura Reuters.