Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země ASEAN zaujaly k Číně mírnější stanovisko, z prohlášení vypadly některé zásadní body

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Manila - Peking sice čelí kritice za své aktivity v Jihočínském moři, summit zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se však tomuto problému ve svém závěrečném komuniké téměř vyhnul.

Proti čínským umělým ostrovům a budování zbrojních kapacit na nich protestují jak Spojené státy, tak země ležící v oblasti, které si stejně jako Čína dělají na části Jihočínského moře nárok.

V původní verzi oficiálního prohlášení summitu ASEAN byly stejně jako loni zmínky o "územních požadavcích a militarizaci", které ale nakonec byly vypuštěny. Dokument zveřejnilo předsednictví až 12 hodin po skončení summitu.

Čína součástí desetičlenného sdružení není, ale jeho prohlášení bedlivě sleduje a je na ně velmi citlivá. Peking je často obviňován, že se znění závěrečných dokumentů ASEAN snaží ovlivnit ve svůj prospěch.

Dnešní prohlášení mimo jiné chválí "rostoucí spolupráci ASEAN a Číny". Z původního návrhu byly podle Reuters vynechány také zmínky o "napětí" a "eskalaci (čínských) aktivit". Dokument bez dalšího upřesnění hovoří jen o znepokojení některých lídrů "nedávným vývojem" v Jihočínském moři.

Summit ASEAN byl první významnou mezinárodní událostí, kterou hostil filipínský prezident Rodrigo Duterte. Politik, který se funkce ujal před deseti měsíci, usiluje o zlepšení vztahů s Čínou, na rozdíl od předchozí vlády, která stavěla především na dobrých vztazích s USA.

Mluvčí filipínského prezidenta agentuře AP řekl, že Dutertemu telefonoval jeho americký protějšek Donald Trump. Zdůraznil údajně, že Washington bude dodržovat své závazky plynoucí ze smlouvy o spolupráci mezi oběma zeměmi.

Témata:  ASEAN Čína Filipíny Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy