Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkou armádu doprovodí ke korejským břehům japonská vrtulníková loď

Japonská armáda, ilustrační foto
Japonská armáda, ilustrační foto
Foto: Japan Ground Self-Defense Force

Toki - Japonsko vyslalo své největší vojenské plavidlo, vrtulníkovou loď Izumo, aby v japonských vodách doprovázelo americkou zásobovací loď, která míří k americkému vojenskému svazu vedeným letadlovou lodí Carl Vinson.

Tokio takový krok učinilo vůbec poprvé od posílení role armády v roce 2015, poznamenal dnes portál BBC. Spojené státy vyslaly letadlovou loď do oblasti kvůli vyhrocenému napětí na Korejském poloostrově, kde KLDR odmítá na výzvy mezinárodního společenství ustoupit od svého jaderného a raketového programu.

Vrtulníková loď Izumo, která je podle BBC pýchou japonského námořnictva, je 249 metrů dlouhá a na své palubě dokáže nést vrtulníků. Svou stavbou se podobá americkým výsadkovým lodím.

Izumo se nyní stala první japonskou vojenskou lodí, která byla od roku 2015 nasazena k úkolu mimo armádní cvičení. Japonsko po druhé světové válce přijalo pacifistickou ústavu, která armádu přetvořila na domobranné síly.

Tokio v roce 2015 přijalo kontroverzní zákonné změny, díky kterým se může zapojit do mezinárodních konfliktů, pokud jsou označeny za kolektivní sebeobranu.

Taková situace podle zákonů nastává tehdy, když je Japonsko napadeno, případně když napadení japonského spojence přímo ohrožuje bezpečnost samotného Japonska. Tokio ale i v takovém případě může zasáhnout jen vojensky nezbytnou silou.

Témata:  Japonská armáda U.S. Navy USS Carl Vinson Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy