Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tábory v severní Africe nezmírní migrační tlak, myslí si Německo a Africká unie

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Addis Abeba - V etiopské metropoli dnes jednali německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a šéf Africké unie (AU) Moussa Faki Mahamat. Shodli se na tom, že zřizování uprchlických táborů v severní Africe nezmírní migrační tlaky na Evropu.

Nejslibnějším řešením migrační krize je stabilizace afrických států, odkud běženci pocházejí.  Ve stávajících uprchlických táborech v chaosem zmítané Libyi panují „strašné podmínky," řekl Gabriel.

Čadský exministr zahraničí Faki Mahamat dodal, že uprchlické tábory nezastaví ani nezadrží proudy Afričanů, kteří se snaží dostat do Evropy. Evropu proto vyzval, aby raději investovala do bezpečnosti a pracovních příležitostí pro mladé obyvatele Afriky.

Gabriel je na návštěvě Etiopie, v jejíž metropoli AU sídlí. AU je jedinou panafrickou mezinárodní organizací. Formálně vznikla v roce 2002, kdy po téměř 40 letech nahradila Organizaci africké jednoty.

Témata:  Sigmar Gabriel uprchlíci Afrika

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy