Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko odmítlo předat exprezidentovi SSSR Gorbačovovi předvolání k výslechu v Litvě

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Litevský soud chce vyslechnout bývalého prezidenta SSSR Michaila Gorbačova (86) ohledně brutálního útoku sovětské armády na vilniuské televizní centrum v lednu 1991. Rusko mu ale předvolání odmítá předat.

Soud byl zahájen loni v lednu, z 65 obžalovaných jsou však přítomni jen dva. Ostatní, většinou občané Ruska, Běloruska nebo Ukrajiny, jsou souzeni v nepřítomnosti. Gorbačova soud v říjnu 2016 předvolal jako svědka.

Incident z ledna 1991, při němž zahynulo 14 lidí a 700 dalších bylo zraněno, vyvolal vlnu nevole v celém světě a urychlil proces rozpadu SSSR.

Podle agentury Interfax se Rusko odvolalo na rusko-litevskou dohodu o právní pomoci. Podle ní má stát právo pomoc neposkytnout v případě, že by to mohlo poškodit jeho suverenitu a ohrozit bezpečnost nebo je to v rozporu s jeho zákony.

Gorbačov už v lednu oznámil, že se soudu zúčastnit nehodlá. "K danému tématu nemám co dodat," řekl politik. Zda za zásah sovětských jednotek v litevské metropoli nese odpovědnost, přitom dodnes není jasné.

Témata:  Michail Gorbačov Rusko Litva

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy