reklama

"Celou operaci, podniknutou v předvečer 72. výročí válečného vítězství, ztěžoval silný proud a velice špatná viditelnost," uvedla zpravodajská televize Rossija 24.

Tank v létě 1942 kryl ústup sovětských jednotek z města Ostrogožsk. Tank nejspíše najel na most, který už byl pod palbou německých děl, a sjel z něj do řeky. Na dně, kam zapadl až po průlezy, spočíval ve společnosti prvého sovětského traktoru se vznětovým motorem S-65 Stalinec, poznamenal server Newsru.com. Dodal, že žádné ostatky se uvnitř tanku nenašly, a tak je možné, že se posádce podařilo zachránit.

Loni v létě se skupině nadšenců podařilo z Donu vyprostit sovětský tank T-34 a v roce 2014 těžký tank KV-1.

Spojené státy v rámci programu Lend-Lease (Půjčka a pronájem) v letech 1942 až 1943 dodaly Sovětskému svazu 1232 tanků M3 Stuart. Sovětští tankisté si však stěžovali na neúčinný kanon, slabý pancíř a na benzinový motor, který po zásahu "hořel jako svíčka", poznamenal list Rossijskaja gazeta.

Tank M3 Stuart jako nový přírůstek sbírek Vojenského historického ústavu budou moci vidět čeští diváci při květnových Slavnostech svobody v Plzni, v kempu 16. obrněné divize za OC Plaza.