reklama

A nejde jen o Vladimira Putina. Jen co usedl Donald Trump do Oválné pracovny, velebení a pochlebování světovým lídrům, kteří mají mnohdy autoritářské a totalitární sklony, ještě zintenzivnil. Podle deníku The Washington Post Trump začal pochvalou egyptského prezidenta Sísího. Ten, ač své oponenty nechává střílet, vykonává podle Trumpa „fantastickou práci“.

Kim čong-un je "docela chytrej chlápek"

Velitel thajské junty a současný premiér Prayuth Chan-ocha, který nechává věznit většinu svých odpůrců, již pozvánku do Bílého domu dostal. Pozvánku dostal i filipínský prezident Rodrigo Duterte. Ten v minulosti nazval Baracka Obamu, Trumpova předchůdce, jako syna „dě.ky“, navíc je obviněn z mimosoudního povraždění stovek drogově závislých spoluobčanů. A kdo byl mezi prvními gratulanty tureckému prezidentovi, který si v referendu nechal schválit posílení svých pravomocí? Donald Trump.

Zřejmě je to Trumpova zahraničně politická strategie. Ve snaze „resetovat“ vztahy k lepšímu se snaží pochlebovat autoritativním vůdcům. Ačkoliv se Trump ve své předvolební kampani velmi často a ostře vyjadřoval proti Číně, nyní pro čínského prezidenta dokázal najít líbivější slovíčka.

Prezident Si Ťin-Pching je teď „velmi dobrým chlapem“, „vysoce respektovaným“ a „gentlemanem“. Pochvalnou rétoriku Trump volí v situaci, kdy mu jde o to, aby Čína přesvědčila režim Severní Koreje, aby se vzdal svého jaderného programu. Paradoxně vůči vůdci KLDR se Trump vyjádřil taktéž lichotivě. O tomto víkendu o Kim Čong-unovi prohlásil, že je to „docela chytrej chlápek“ a včera řekl, že „by byl poctěn“, setkáním se severokorejským diktátorem.

Trumpovo pochlebování diktátorům je jeho strategie

Deník zmiňuje, že každý americký prezident od sedmdesátých let minulého století dbal na otázku dodržování lidských práv a demokratických hodnot všude po světě. Trump však zavírá oči před konáním některých světových lídrů a myslí si, že se stanou jeho partnery. Podle Trumpových poradců je to ale prezidentova strategie a ticho v otázce dodržování lidských práv je účelové. Cílem by prý měla být izolace Severní Koreje v rámci regionu a také vytvoření koalice, která by porazila Islámský stát na Blízkém východě. Michael Anton z americké Národní bezpečnostní rady s postupem souhlasí. „Situace není taková, že pokud se staráte o dodržování lidských práv, tak nemůžete navázat vztah s Filipínami, o tom to není,“ říká. Jako příklad úspěšnosti strategie poradci vykreslují propuštění egyptského Američana z vězení poté, co americká vláda usilovně jednala s režimem prezidenta Sísího a jeho administrativou.

Aktivisté zuří

Podle lidskoprávního aktivisty Toma Malinowskeho, který působil v Obamově administrativě, se však Trump nesnaží „učinit svět lepším místem“. Místo toho mu jde o ochranu Ameriky, kvůli níž je ochoten uzavřít dohodu doslova s kýmkoliv. Aktivisté sledují s velkými obavami Trumpovy pozvánky autoritářským lídrům do Bílého domu.

„Pozvání těchto mužů do Bílého domu v podstatě dělá ze Spojených států někoho, kdo schvaluje jejich ohavné činy,“ myslí si jeden z aktivistů, Rob Berschinski. Podle aktivistů je však tato strategie americké vlády, která si slibuje zlepšení vztahů s danými režimy, naivní.