Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celebrity se fotí s opicemi a ohrožují tak jejich přežití, zlobí se OSN

Orangutan bornejský, ilustrační fotografie
Orangutan bornejský, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - OSN varuje, že fotografie celebrit pózujících se šimpanzi či orangutany poškozuje snahy o omezení obchodu s těmito volně žijícími živočichy a ohrožuje přežití lidoopů.

Britský deník Guardian upozorňuje, že hvězdy showbyznysu jako například Paris Hilton či James Rodriquez a jejich zveřejňování fotografií s opicemi ohrožují zachování tohoto zvířecího druhu. 

Nový průzkum OSN ukazuje na velký nárust nelegálního odchytu lidoopů z volné přírody, který reaguje na zvýšenou poptávku v čínských cirkusech či soukromých zahradách. A panují obavy, že je to povzbuzováno právě podobnými fotografiemi slavných osobností.

"Jsou ničivé a naléháme na celebrity, aby se tomu vyhýbaly," cituje Guardian šéfa průzkumu, Douga Cresse.  Podle něj vysílají fotografie mezi jejich miliony fanoušků zprávu, že dělat něco podobného je milé a roztomilé. Avšak většina těchto zvířat prý byla získána nelegální cestou a jakmile vyrostou a stanou se nezvladatelnými, čelí problémovému životu. "Není to milé a roztomilé, je to nelegální a poškozuje to už tak ohrožený druh," varuje s tím, že během odchytu mláďat umírají desítky dalších opic.

Jejich průzkum bude podle Guardianu zveřejněn později během letošního roku. Upozorňují však na to, že Spojené arabské emiráty, kde většina těchto obrázků vznikla, neposkytly podklady potvrzující přijetí mladých orangutanů, které se objevují na fotografiích. Role elit ze Středního východu je prý velmi znepokojující, avšak hlavní problémovou destinací je Dálný východ.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) opice příroda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy