Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté z hnutí Šabáb zabili v Somálsku amerického vojáka

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Mogadišo/Washington - Islamisté z hnutí Šabáb v Somálsku zabili amerického vojáka. Salší dva byli při operaci zraněni.

Jde zřejmě o první oběti z řad amerických vojáků v této zemi od roku 1993. Somálské síly žádné ztráty na životech nehlásí, uvedla agentura Reuters.

Voják zemřel ve čtvrtek poblíž města Bari, asi 64 kilometrů západně od metropole Mogadišo. Další dva jeho kolegové byli zraněni, když pronásledovali velitele islamistů u největší somálské řeky Šebeli.

Spojené státy svou armádu z této neklidné východoafrické země stáhly po útoku, při němž byly v roce 1993 sestřeleny dva americké vrtulníky a zahynulo 18 vojáků. Od té doby americké síly v Somálsku v boji proti islámským radikálům používají bezpilotní letadla a rakety.

Spojené státy vyslaly své specialisty do Somálska v polovině dubna. Kolem 40 Američanů má pomáhat cvičit somálské jednotky, které léta bojují s Šabábem. Jeho bojovníci jsou napojeni na globální teroristickou síť Al-Káida.

Témata:  Somálsko Al-Šabáb U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy