Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban obsadil předměstí Kunduzu na severu Afghánistánu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kunduz (Afghánistán) - Islamisté z hnutí Taliban dnes dobyli okrsek před významným městem Kunduz na severu Afghánistánu. S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura Reuters.

Regionální policejní mluvčí uvedl, že afghánské bezpečnostní síly se stáhly, aby předešly dalším obětem z řad civilistů i vládních vojáků. S islamisty prý sváděly tvrdé boje předešlých 24 hodin.

Mluvčí Talibanu sdělil, že hnutí se v okrsku na západ od Kunduzu zmocnilo policejního ředitelství, sídla guvernéra a všech kontrolních stanovišť. Prý také zabilo a zranilo několik příslušníků policie a armády.

Během uplynulých 18 měsíců se Talibanu podařilo dvakrát na chvíli dobýt centrum Kunduzu. Obchodník z města citovaný agenturou Reuters řekl, že mu současná situace připomíná loňský říjen, kdy Taliban vstoupil do Kunduzu, odkud byl po několika dnech vytlačen za pomocí leteckých úderů.

Boje s Talibanem se v poslední době zintenzivnily i na jihu Afghánistánu. Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území této neklidné středoasijské země.

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy