reklama

Ti museli být prostě "ponecháni osudu", řekl agentuře AFP člen pobřežní stráže Ašraf Badrí. Už ráno libyjské námořnictvo informovalo o záchraně jiné skupiny přibližně 130 migrantů, kterou v pátek při plavbě do Evropy oloupili a opustili ve Středozemním moři neznámí ozbrojenci.

Boj proti nelegální migraci byl jedním ze dvou témat, o nichž dnes s libyjskými představiteli hovořil při krátké návštěvě Tripolisu italský ministr zahraničí Angelino Alfano. Není ale známo, k jakým výsledkům vedla jeho setkání s předsedou vlády národní jednoty Faízem Sarradžem a vicepremiérem Ahmadem Mítíkem, protože plánovaná tisková konference Alfana s jeho libyjským protějškem Muhammadem Táhá Sijálou byla bez jakéhokoliv vysvětlení na poslední chvíli zrušena.

"Pobřežní stráž nebyla schopna uskutečnit dnes druhou záchrannou operaci. Akce tohoto druhu vyžadují hodně času. Nemáme dostatek prostředků," řekl mluvčí libyjského námořnictva Ajúb Kásim. Kritizoval v této souvislosti úlohu mezinárodních humanitárních organizací, které se "spokojují s poskytováním pomoci migrantům po jejich záchraně". "Bylo by lepší, kdyby nám tyto organizace dodaly vybavení a plavidla, abychom mohli zachránit více uprchlíků," řekl.

Během pátku zachránili rybáři u města Zuárá celkem 371 migrantů, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (OIM). Mezi nimi bylo i 129 migrantů na palubě gumového člunu, který pronásledovali a přepadli ozbrojenci v rychlém člunu. Skupinu migrantů tvořili lidé ze subsaharské Afriky, hlavně z Gambie a Nigérie, mezi nimi bylo i 27 žen a dvě děti.