Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězství Macrona zabránilo katastrofě a noční můře, píše tisk

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských volbách komentuje německý tisk slovy, že se předešlo noční můře. Nejmladší prezident bude muset ale vzít v potaz obavy milionů voličů, kteří hlasovali pro nacionalistku Marine Le Penovou.

"Noční můra se nestala skutečností: Pravicová extremistka se nenastěhuje do Elysejského paláce. Západní svět, Evropa byly ušetřeny dalšího politického zemětřesení po brexitu a Trumpovi," míní server Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zároveň ale deník vyjadřuje přesvědčení, že Macron bude muset vzít v potaz znechucení milionů voličů politickými elitami. List se také ptá, s kým bude Macron prosazovat svůj proevropský program, když nepatří ani k jedné ze dvou tradičně nejsilnějších stran.

Vítězství Macrona vítá jasnými slovy také list Süddeutsche Zeitung, podle něhož výsledek odvrátil katastrofu. "Vítězství jeho vyzývatelky Marine Le Penové by pro zemi a pro EU mělo nepředstavitelné následky. Tato politická katastrofa je odvrácena, Francouzi se v tradici republikánského rozumu rozhodli pro kandidáta středu a umírněnosti," stojí v komentáři na webu deníku.

Výsledek Le Penové je podle něj výrazný a její Národní fronta je nyní pevnou a běžnou součástí politického systému. "Tato normalizace je nebezpečná," konstatuje list.

"Evropa si oddechla, ale Francie zůstává hluboce rozdělena. Nový francouzský prezident bude při svých plánovaných reformách čelit tvrdému odporu z pravice i z levice," je přesvědčen deník Die Welt. "Macron má pět let času. Když nebude mít úspěch, bude se Evropa v květnu 2022 obávat ještě mnohem silněji než v neděli," míní list.

Témata:  volby ve Francii 1 Německo noviny a tisk Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy