Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump i Putin chtějí s Macronem spolupracovat

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Moskva/Washington/Paříž - I dnes přicházejí Emmanuelu Macronovi gratulace k jeho vítězství ve francouzských prezidentských volbách. Kreml vyjádřil ochotu ke "konstruktivní spolupráci", Bílý dům doufá v pokračování těsné spolupráce mezi Washingtonem a Paříží,

"Gratulujeme zvolenému prezidentovi a francouzskému lidu k úspěšným prezidentským volbám. Těšíme se na pokračující těsnou spolupráci s francouzskou vládou," uvedl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Za velké vítězství Emmanuela Macrona označil výsledek prezidentských voleb už v neděli americký prezident Donald Trump.

Ruský prezident Vladimir Putin v pozdravném telegramu podle napsal, že Kreml je připraven "ke konstruktivní spolupráci při řešení aktuálních otázek dvoustranné, regionální i globální politiky".

Podle šéfa Kremlu musejí obě země překonat vzájemnou nedůvěru a spojit úsilí v zájmu světové bezpečnosti.

Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Leonid Sluckij se domnívá, že politika Macrona vůči Rusku bude zdrženlivá. "Západ využil svého vlivu a celá propagandistická mašinerie ve Francii i za jejími hranicemi přispěchala na podporu Emmanuela Macrona," řekl Sluckij.

Témata:  Emmanuel Macron Rusko USA Vladimír Putin Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy