Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko dokončuje na hranicích s Tureckem plot proti uprchlíkům

Plot proti uprchlíkům
Plot proti uprchlíkům
Foto: Hungarian Government

Sofia - Bulharsko-turecká hranice měří 259 kilometrů a už zbývá dobudovat posledních 21 kilometrů plotu. EU přidělila Bulharsku k ochraně jeho části vnější hranice EU příspěvek 160 milionů eur (4,25 miliardy Kč).

Součástí této bariéry, jež má zabránit ilegálnímu pronikání migrantů na bulharské území při cestě dál do Evropské unie, je i systém přístupových cest. Ten je podle ministra potřeba ještě dodělat podél 30 kilometrů již stojícího plotu.

Ministr vnitra Valentin Radev poznamenal, že některé veřejné zakázky při budování plotu se zpozdily, nicméně vyjádřil přesvědčení, že hranice bude "spolehlivě chráněná před migračním tlakem".

V Bulharsku přebývá podle oficiálních údajů 4500 migrantů v přijímacích centrech, v nichž je přitom 40 procent míst neobsazených. Bulharsko se po uzavření balkánské migrační trasy začátkem loňského roku stalo pro uprchlíky jednou z vedlejších tras na cestě za lepším životem v bohatších západoevropských zemích.

Témata:  Bulharsko uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy