Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na palestinském Západním břehu Jordánu dnes začaly volby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Ramalláh - Na palestinském Západním břehu Jordánu dnes začaly volby do městských rad. Jsou prvním hlasováním od roku 2006, kdy tehdejší parlamentní volby vyhrálo hnutí Hamas.

Původně se mělo volit také v Pásmu Gazy, ale kvůli neshodám mezi vedením obou palestinských území, se konají jenom na Západním břehu.

Hamas je v některých zemích řazen k teroristickým skupinám a nebyl schopen udržet v chodu mezinárodně uznávanou vládu. Palestinskou samosprávu sídlící na Západním břehu Jordánu nyní ovládají členové strany Fatah, avšak ti nemají vliv v Pásmu Gazy. V roce 2007 Hamas porazil konkurenty z Fatahu v Pásmu Gazy a od té doby toto přímořské území kontroluje.

Právo volit má přes milion lidí, avšak dnes je podle volební komise k urnám povoláno 70 procent z nich. Ve 180 okrscích se totiž obyvatelé dohodli na jediném kandidátovi, takže výsledek v nich je předem jasný.

Místní volby měly být původně aktem palestinské národní jednoty. To, že se nekonají v Pásmu Gazy, které má dva miliony obyvatel, agentura AFP označuje za další zmařený pokus o národní usmíření Palestinců.

Zina Masríová odevzdala svůj hlas ráno, než odešla do práce. "Místní volby jsou lepší než nic, situace tady je jiná než v ostatních zemích na světě," řekla.

Témata:  Palestina Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy