Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se může stát v rámci brexitu dlužníkem Londýna, varuje Johnson

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - V Bruselu se výdaje na brexit pro Británii odhadují až na 60 miliard eur, deník Financial Times zmínil částku až 100 miliard eur (2,7 bilionu Kč). Londýn ale nic platit nehodlá. Britský ministr zahraničí Boris Johnson dokonce řekl, že dlužníkem bude naopak EU. Kritizoval také Rusko.

Johnson řekl, že existují dobré důvody k tomu, aby Británie požadovala od unie vrácení peněz. "Chtějí tuto zemi svou fakturou vykrvácet," řekl Johnson v rozhovoru pro llist The Daily Telegraph a pohrozil, že by Británie mohla od jednacího stolu také odejít a nezaplatit nic. Podle něj naopak hrozí, že se v roli dlužníka ocitne EU.

K tématu brexitu Johnson také kritizoval "brutální vyjednávací metodu Bruselu". S odkazem na píseň Hotel California skupiny Eagles řekl, že se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker domnívá, že EU je "hotel California, kde se člověk může kdykoli odhlásit, ale odejít se mu nikdy nepodaří".

Johnson vedl před referendem o brexitu kampaň za vystoupení Británie z unie a rozhovor pro list, který je vůči EU tradičně kritický, poskytl v rámci současné předvolební kampaně.

Řekl, že existuje "reálná možnost", že se ruský prezident Vladimir Putin pokusí sabotovat britské parlamentní volby. Kreml by byl podle něj rád, kdyby 8. června (termín voleb), zvítězil vůdce labouristů Jeremy Corbyn.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy