Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtějí USA válku s Ruskem? Americký ministr vydal prohlášení

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Berlín - Americký ministr obrany Ashton Carter obvinil Rusko z „jaderného řinčení zbraněmi" a z toho, že záměrně narušuje mezinárodní řád. Dodal, že napjatých vztahů s Moskvou sice lituje, na druhou stranu však dodal, že USA musí „upřednostnit odstrašování“ v rámci východního křídla NATO.

BBC připomíná, že americko-ruské vztahy jsou ještě více napjaté od nedávných manévrů v Baltském moři. Rusko teď navíc obvinilo NATO, že ohrožuje jeho národní bezpečnost. Carter naopak ve svém projevu v Německu varoval, že se Moskva „vrací zpět v čase".

„Nechceme studenou, natož horkou válku s Ruskem," přiznal Carter. Zároveň ale varoval, že ruské „řinčení jadernými zbraněmi" je jasnou ukázkou toho, jak špatné jsou vztahy mezi NATO a Moskvou.

Problém započal podle BBC ruskou anexí Krymu a vojenskými operacemi na východní Ukrajině. Moskva však brzy viděla odezvu NATO – ta obnášela celou řadu zesílených cvičení v Polsku a pobaltských zemí spolu s dalšími americkými cvičeními v Evropě. Rusko to však vnímá jako další rozšíření činnosti aliance u vlastních hranic.

Rusko výslovně varovalo Dánsko, že jeho válečné lodě by se mohly stát terčem jaderných úderů, pokud se připojí k systému protiraketové obrany NATO, podobné hrozby teď pronáší směrem k Norsku a Polsku.

Rusko významně modernizovalo svůj jaderný arzenál. Nasadilo také jaderné rakety Iskander-M ve své kaliningradské enklávě. To, spolu s zvýšenou agresivitou ruských leteckých hlídek, podle BBC pouze povzbuzuje NATO, aby posílilo své vlastní odstrašující nástroje.

„Nechceme, aby se Rusko stalo naším nepřítelem. Ale nenechme se mýlit, budeme bránit naše spojence, mezinárodní řád založený na pravidlech a pozitivní budoucnost, kterou nám poskytuje," uvedl Carter.

„Moskevské řinčení jadernými zbraněmi vyvolává znepokojivé otázky ohledně závazku Ruska vedoucího k zajištění strategické stability, jeho respektování norem proti užívání nukleárních zbraní," uvedl americký ministr obrany s tím, že má také v případě Ruaka pochybnosti o „zodpovědnosti", kterou by měli mít vůdci jaderných velmocí.

Carter také nastínil plány týkající se rozmístění třetí americké armádní bojové brigády v Evropě v příštím roce. Součástí iniciativy za 3,4 miliardy dolarů by mělo být uklidnění spojenců NATO v tom smyslu, že se Washington bude podílet na závazku vůči jejich bezpečnosti a předcházení ruské agresi.

„V posledních 25 letech jsme nemuseli upřednostňovat odstrašování v rámci východního křídla NATO. I když jsem si přál, aby to bylo jinak, teď to musíme udělat," dodal.

Témata:  Ashton Carter NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy