Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu řádí cholera, zemřelo už nejméně 115 osob

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Cholera zabila v Jemenu již 115 lidí a šíří se dál. Úřady v Saná, kterou ovládá ozbrojené hnutí šíitských Húsíů, proto v neděli vyhlásily stav nouze a požádaly mezinárodní humanitární organizace o pomoc.

Jemenské zdravotnictví silně oslabily více než dva roky války a nemůže problém zvládnout, uvedla agentura Saba.

V Jemenu je v provozu jen málo lékařských zařízení a dvě třetiny populace podle OSN nemají přístup k pitné vodě. Zhruba 17 milionů lidí z celkové 26milionové jemenské populace trpí nedostatkem jídla a nejméně tři miliony dětí jsou podvyživené. 

Průjmové onemocnění od 27. dubna zabilo 51 lidí, oznámila ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO). Podezření na choleru je u dalších 2752 lidí a u 58 už byla nákaza potvrzena. V oblastech s vysokým rizikem přenosu cholery žije 7,6 milionu lidí.

Zemi sužuje konflikt mezi menšinovými šíity podporovanými Íránem a vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího podporovanou arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií a Západem. Vládní jednotky mají pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Témata:  Jemen cholera WHO

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy