Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asadův režim se zbavuje tisíců lidí, u vojenské věznice vybudoval krematorium, tvrdí Američané

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Washington - Spojené státy mají důkazy, že syrský režim zbudoval krematorium u nechvalně známé vojenské věznice Sidnájá nedaleko Damašku.

Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na experta na Blízký východ z amerického ministerstva zahraničí. Existuje podezření, že se režim Bašára Asada zbavuje tisíců vězňů a ukládá je pak do hromadných hrobů.

Podle Stuarta Jonese z ministerstva zahraničí se Washington domnívá, že krematorium by mohlo sloužit k likvidaci těl ve věznici, kde Asadova vláda údajně během uplynulých šesti let občanské války nařídila hromadné popravy oběšením v tisícovkách případů.

"Důvěryhodné zdroje se domnívají, že mnohá z těl byla vhozena do hromadných hrobů," řekl Jones novinářům, kterým ukázal údajné krematorium na leteckých snímcích.

"Nyní se domníváme, že syrský režim zbudoval ve vězeňském komplexu Sidnájá krematorium, které by mohlo sloužit ke zbavování se pozůstatků zadržovaných osob téměř bez důkazů," řekl Jones.

Témata:  Sýrie Syrská krize Bašár Asad USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy