reklama

Co se má stát, ať se stane

Severní Korea k sobě opět přitáhla mezinárodní pozornost. Tentokrát se jí to podařilo pomocí testu balistické rakety, který izolovaná země provedla v neděli. Spojené státy již zareagovaly prohlášením, že KLDR představuje "již příliš dlouho flagrantní hrozbu". Washington zkoušku střely označil za provokaci, která by měla posloužit jako výzva pro všechny země, aby vůči Severní Koreji začaly uplatňovat výrazně tvrdší sankce než dosud.

Profesor Chaulia se nicméně domnívá, že severokorejský vůdce Kim Čong-un nepovažuje hrozbu amerického útoku na svou zemi za příliš věrohodnou. Akademik zdůrazňuje, že situace se podstatně odlišuje od Libye a Sýrie, jelikož oba zmíněné státy se na rozdíl od KLDR vzdaly svého vojenského jaderného programu.

Severní Korea podle odborníka dává na odiv svou pýchu nad vlastnictvím atomových zbraní a střel, které zřejmě spadají do kategorie raket středního dosahu. "Myslím si, že s tím počítají a touto cestou provokují Trumpa, aby udělal to, čím vyhrožuje - tedy nasazením vojenské síly, aby odpálil třeba raketu či preventivně zaútočil na Severní Koreu a na vlastní oči viděl, jaké to bude mít následky," tvrdí profesor.        

KLDR se zřejmě pokouší posunovat hranice, soudí expert. Poukazuje, že načasování raketového testu mělo zřejmě vyslat vzdorný signál ve smyslu, že bez ohledu na počty letadlových lodí, které USA vyšlou k severokorejským břehům, bez ohledu na izolaci, do které se Spojené státy a jejich spojenci snaží Pchjongjang dostat, bude komunistický režim tak jako tak pokračovat ve vývoji raket a jaderných zbraních dle motta "co se má stát, ať se stane".

Dle profesorova názoru Pchjongjang doslova "zkouší vodu", aby viděl, jak daleko může zajít. "Vypadá to, jakoby se pokoušeli vyjednávat z nějaké pozice síly tváří v tvář s Američany a dokonce tváří v tvář s Japonci a Jihokorejci, ačkoliv mají příznivé klima v Jižní Koreji, kde je nyní liberální režim nabízející smíření," pokračuje akademik.

Pokus a omyl

Kim Čong-un se naneštěstí rozhodl jít jinou cestou, konstatuje Chaulia. Severokorejský vůdce podle jeho mínění věří, že čím více bude provokovat, tím víc věcí mu projde. Diktátor zřejmě neočekává, že by se ho Čína nakonec pokusila zastavit, byť Peking svého chráněnce před podobnými testy raket varoval, dodává děkan.

Washington se již nechal slyšet, že testovaná severokorejská raketa představovala ohrožení pro Rusko, avšak Moskva tato slova popřela. Střela podle jejího stanoviska dopadla zhruba 500 kilometrů od území Ruské federace. Profesor se domnívá, že za těmito protikladnými tvrzeními může stát skutečnost, že Severní Korea pravděpodobně zatím nevyvinula příliš přesně naváděné rakety země-země.

"Soudím, že na své cestě postupují postupně kupředu skrze pokusy a omyly," komentuje situaci Chaulia. Je toho názoru, že KLDR nedokáže provést odpal rakety na nějaké konkrétně zvolené místo.

Vypadá to podobně, jako když Severní Korea testuje své rakety krátkého dosahu, které zpravidla odpaluje do Japonského moře, poukazuje odborník. Doplňuje, že střely většinou letí směrem k Japonsku, avšak tentokrát raketa dopadla blíže k ruským břehům. "Nemyslím, že to byl záměr," uzavírá Chaulia.