Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec nezávislých soudů v Turecku? Ankara uplatnila další ústavní změnu, opozice protestovala marně

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - V Turecku byla do praxe uvedena druhá změna, kterou umožňuje nová ústava. Zákonodárci zvolili sedm členů do reorganizované Vysoké rady soudců a státních zástupců (HYSK), jež dohlíží na turecké soudy. Podle odpůrců prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jde o úder nezávilosti justice.

Dříve o většině členů tohoto orgánu rozhodovali představitelé soudnictví. Hlasování bojkotovaly opoziční strany, podle nichž jsou výsledky nedávného referenda o ústavě nelegitimní.

Prezident tvrdí, že soustředění moci v jeho rukou zaručuje stabilitu. Odpůrci jej však obviňují, že omezuje nezávislost soudnictví a Turecko směřuje k autoritářské vládě jednoho muže.

V důsledku ústavních změn se počet členů rady snížil z 22 na 13. Sedm z nich prosadila vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Kandidáti přitom vzešli z jejích řad či z řad nacionalistické Strany národní akce (MHP), jejíž vedení se při prosazování ústavních změn postavilo za AKP. Zbývajících šest členů rady představuje ministr spravedlnosti a další ministerští úředníci, z nichž čtyři vybral sám Erdogan. Před změnou ústavy volili představitelé soudnictví 16 z 22 členů rady.

První ústavní změna, která prezidentovi umožňuje členství v politické straně, vešla v platnost tento měsíc. Erdogan se vzápětí vrátil do své domovské AKP a v neděli na mimořádném sjezdu se chystá znovu získat její vedení.

Další ústavní změny budou zavedeny po parlamentních volbách, jež jsou stanoveny na rok 2019. Prezident bude moci sestavovat rozpočet, vyhlašovat výjimečný stav a vydávat dekrety, aniž by je schválil parlament.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan justice

Aktuálně se děje

9. května 2024 8:43

Ukrajina opět sestřelovala ruské drony. Okupační armáda zaútočila na Belgorodskou oblast

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy