Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arménský podnikatel se prý vyhnul zatčení v ČR díky diplomatickému pasu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jerevan - Aféra okolo arménského podnitele Ruben Tatuljan, který byl zadržen v půli května na schůzce údajných kmotrů postsovětské mafie v Karlových Varech, vyvolala v kavkazské zemi poprask. Prý vyvázl díky diplomatickému pasu.

"Ruben Tatuljan obdržel diplomatický pas v souladu se zákonem," citovalo dnes server Armenews.com vyjádření mluvčího arménského ministerstva zahraničí. Mluvčí neupřesnil, z jakého důvodu dostal Tatuljan, žijící a podnikající v Rusku, arménský diplomatický pas, nicméně server dodal, že podle arménských zákonů vydání toho dokladu povoluje prezident republiky.

Podle serveru CrimeRussia se na schůzce v západočeských lázních měli povyšovat dva noví bossové, ale úřady byly předem informovány, a tak detektivové z útvaru pro potírání organizovaného zločinu zatkli všechny účastníky. Všichni, v čele s hostitelem Tatuljanem, přezdívaným Robson, skončili podle serveru ve vyšetřovací vazbě.

To ale česká policie nepotvrdila. "Dne 13. května kontrolovali policisté z cizinecké policie Karlovarského kraje v rámci pobytové kontroly v Karlových Varech skupinu cizinců, přičemž dvě osoby byly zajištěny. Jedna byla po ověření totožnosti propuštěna ze zajištění a druhá osoba byla zadržena kvůli falešnému pasu," sdělila ČTK krajská policejní mluvčí v Karlových Varech Kateřina Böhmová.

Třiačtyřicetiletý cizinec byl pak ve zjednodušeném řízení odsouzen k peněžitému trestu, 2,5 letům soudního vyhoštění a do tří dnů měl opustit Českou republiku.

Mezi kontrolovanými byl i Ruben Tatuljan, který předložil platný arménský diplomatický pas. "Tato osoba nebyla zadržena a ani omezena na osobní svobodě," uvedla Böhmová.

Sám Tatuljan odmítl "pověsti" o zatčení na mafiánské schůzce jako "naprosto nepravdivé". Tatuljan popírá jakékoliv spojení s kriminálním podsvětím, ačkoliv média zveřejňují jeho snímky ve společnosti proslulých zločinců a tvrdí, že má na starosti dohled nad zločinem v černomořském letovisku Soči.

Témata:  Arménie Karlovy Vary Česká republika Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy