Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin si telefonoval s Macronem, řeč byla o ukrajinské krizi

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Oba ocenili "tradiční přátelské rusko-francouzské styky". Před volbami ve Francii přitom panovalo podezření, že se je Moskva pokusí ovlivnit. Macronův štáb několikrát napadli hackeři.

Jednání se podle Kremlu týkalo dvoustranných vztahů a budoucím osobním kontaktům obou státníků. Putin a Macron vyzdvihli rusko-francouzské styky v politické, hospodářské, kulturní a humanitární oblasti.

Francie je spolu s Ruskem, Německem a Ukrajinou členem takzvané normandské skupiny, která zaštiťuje diplomatická jednání za účasti znesvářených stran z Donbasu.

Jejich cílem je ukončit konflikt na východě Ukrajiny, který si od jara 2014 podle oficiálních statistik vyžádal kolem 10.000 mrtvých. Skutečné číslo bude ale patrně mnohem vyšší.

Témata:  Vladimír Putin Emmanuel Macron Francie Rusko Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

9. května 2024 12:21

Estonci budou moci hlasovat ve volbách prostřednictvím mobilního telefonu

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy