Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané posílají ke Korejskému poloostrovu další letadlovou loď

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. NAVY

Washington/Tokio - Spojené státy vyslaly do oblasti Korejského poloostrova letadlovou loď USS Ronald Reagan. Čeká ji série cvičení, které se zaměří především na vzlety a přistání letadel. V současné době v regionu již působí USS Carl Vinson.

Obě plavidla budou v regionu, kde kvůli raketovým a jaderným aktivitám KLDR panuje zvýšené napětí, provádět společná cvičení. Předpokládá se také, že loď Reagan nakonec Vinsona v jeho misi u Korejského poloostrova vystřídá.

"V návaznosti na dlouhodobou údržbu v přístavu se před dalšími akcemi musíme ujistit, že Ronald Reagan a zbytek jeho úderné skupiny náležitě spolupracují," uvedl v prohlášení kontraadmirál Charles Williams.

Námořnictvo již dříve uvedlo, že opravné a udržovací práce na základně v japonské Jokosuce po neupřesněných komplikacích skončily a že loď v úterý vyplula z přístavu.

Obě jaderné letadlové lodě, Reagan i Vinson, patří do třídy Nimitz, ta tvoří páteř globální vojenské moci USA.

Témata:  U.S. Navy Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy